Skip to main content Skip to footer

Lid van Samenwerkende Kredietunies

Kredietunie Eemsregio blijft volop verstrekken.

KREDIETUNIE EEMSREGIO

Al 10 jaar lang

Het is natuurlijk altijd weer leuk om van een reeds lang bestaande regionale kredietunie te horen dat ze wederom succesvol kredieten hebben verstrekt. Vanuit de Kredietunie Eemsregio hoorde ik onlangs van bestuurslid Fred Bagnay dat er na een goed voorjaar ook deze zomer weer 2 bijzondere kredieten zijn verstrekt die vermeldenswaardig zijn. Ook hieruit blijkt weer de bijzondere sociaal- maatschappelijke positie van een kredietunie binnen het financieringslandschap voor het mkb, Het waren namelijk een financiering voor een overname (eerder afgewezen door de bank) en een zelfstandige doorstart van een ex-franchiser.

 

Twee mooie aanvragen uitgelicht

Eco Green Solution

Jelle Wilts uit Onstwedde is een jonge ondernemer en transportmakelaar. Hij wilde graag het bedrijf DJ Transport/ Jonker Koeriers uit Delfzijl overnemen. Bij de bank lukt de aanvraag voor de
overnamefinanciering niet. Hij wendde zich tot de kredietunie en na een uitgebreide pitch en onderzoek van de kredietcommissie lukte het wel om deze overname mogelijk te maken.

Hoe dat gaat?

Nadat de kredietcommissie Jelle had bezocht aan de keukentafel, hadden ze een heel goed beeld van de ondernemer en zijn bedrijf. Daarna kwamen uiteraard de cijfers aan bod (in deze volgorde..) en ook andere relevante informatie. De kredietcommissie oordeelde positief en de leden werden geïnformeerd.

Met ingang van 1 juli 2023 zullen Eco Green Solution en DeJe Transport de krachten bundelen nadat beide bedrijven al enige jaren samenwerkten. Eco Green Solution verwacht door de overname, de dienstverlening van beide ondernemingen te kunnen optimaliseren met behoud van de vereiste kwaliteitsnormen. De strategieën van beide bedrijven zullen worden samengevoegd zodat er een breed scala aan diensten kan worden aangeboden.

Resultaat

De regio houdt nu een gezonde koerier in de omgeving Delfzijl/ Eemshaven met gekwalificeerd personeel Bovendien is dit ook goed voor de regionale mkb-ers voor al hun koeriersopdrachten. Dit was ook een argument voor onze via de Centrale Kas investerende leden om mee te doen in deze financiering.

Met de overname en de kredietuniefinanciering zal ook in de toekomst een loods voor de transportmiddelen kunnen worden gebouwd en kunnen ook de auto’s versneld verduurzaamd worden.

Sytha 2.0

Sytha 2.0 is een bestaande kredietunierelatie van de KU Eemsregio. Het is bestaande kledingwinkel in Delfzijl, 3 jaar geleden begonnen als zelfstandig bedrijf na het uitgebreid sparren met kredietunie Eemsregio en hun coach. Dit moest namelijk zeer zorgvuldig, omdat ze onder een franchiseformule werkten die failliet ging. De keus was stoppen of zelfstandig verder gaan.

Dat zelfstandig worden hebben ze toen direct gedaan, maar toen kwam ook nog eens Covid in het startjaar. Als ondernemers hebben ze in de achterliggende periode echt laten zien dat het ondernemen in hun bloed zit. Ze zijn dan ook die moeilijke periode goed doorgekomen als bedrijf.

Na deze succesvolle start hebben ze na drie jaar besloten om uit te breiden. Buiten de regio met een tweede winkel nog wel!

Opnieuw heeft de KU Eemsregio met hen de voor en tegens besproken en uiteindelijk hebben ze na de nodige checks deze financiering goedgekeurd. Iedereen blij, want we weten het helaas al enige tijd: banken willen liever geen winkels financieren, het duurt qua behandeling heel lang en ook is het geheel van voorwaarden, afsluitprovisie en rente vaak ook nog eens duurder dan bij een kredietunie.

De dames en heer van Sytha 2.0 hebben toegezegd om als vertegenwoordiger te willen optreden bij spreekbeurten die de Kredietunie geeft bij ondernemersverenigingen in de regio en op andere wervende bijeenkomsten, Ook bij bijeenkomsten van Univé en SNS, waar Eemsregio als kredietunie contacten mee heeft.

Volgende keer

Er zitten bij KU Eemsregio ook nog 2 aanvragen in de pijplijn. Waarvan eentje van €100.000 voor een winkelier/webshop onderneming.

Daarnaast loopt er een aanvraag van 10 miljoen voor een
laboratoriumgericht bedrijf. Deze laatstgenoemde aanvraag doet Eemsregio in samenwerking met/gesteund door de Centrale Kredietunie.

Over de auteur

Kredietunie Eemsregio

Kredietunie Eemsregio u.a.is opgericht in april 2014. Het idee achter Kredietunie Eemsregio u.a. is onderlinge kredietverlening, voor en door ondernemers uit het MKB.